Sukelluskokeilusta oli ilmoitus GoGo-liikuntakeskuksen tapahtumissa. Hinta 30 euroa sisältäen lyhyen luennon ja pari tuntia altaassa. Kokeilun järjesti RRDC.
Teoriaosuus oli pääosin aika itsestäänselvää asiaa, mutta varusteosuus oli mielenkiintoinen. En ollut tiennyt enkä ajatellut, että sukelluksessa tarvitaan syvyyden sääntelyyn ilmalla täytettävä rakko. Sinänsä ihan loogista, onhan särjelläkin semmoinen. Sukelluksessa rakko on joko liivissä eri puolilla tai selän ja pullon välissä siivessä (wing). Koska ilma pusertuu paineessa kasaan:
- pinnan tasolla pumppaat liiviisi niin paljon ilmaa, että se pullistuu vaikka 4 litran verran. Tuo neljän litran pallo syrjäyttää neljä litraa vettä. Koska litra vettä painaa kilon, syrjäytetty vesi painaa yhteensä 4 kiloa. Liiviin pumppaamasi ilma nostaa sinua pintaa kohti neljän kilon voimalla. Sanoo Arkhimedeen laki.
- kymmenen metrin syvyydessä ulkoinen paine on kaksinkertainen ja pumpattu pallo puristuu kahden litran kokoiseksi. Jos et lisää ilmaa, pohja vetää sinua puoleensa kahden kilon voimalla (4-2). Ja vauhti kiihtyy, mitä syvemmälle menet. Tai jos pumppaat syvemmällä lisää ilmaa, niin ylös tullessasi ilma laajenee ja nouset kiihtyvällä vauhdilla, jos et päästä ilmaa pois.
- hengittäessä keuhkojesi tilavuus vaihtelee. Koska saat annostimesta ilman syvyyden mukaan kasvavalla paineella, syvemmällä käytät enemmän ilmaa ja saat paineesta huolimatta keuhkosi täytteen. Mutta se tilavuus vaihtelee.
Kohtien 1-3 yhteensovittaminen on se mikä vaatii harjoittelua, jos ja kun tavoite on pystyä pysymään halutussa syvyydessä. Tärkeää on muistaa hengittää tai puhaltaa ilmaa ulos ylös tullessa, koska muuten laajeneva ilma voi aiheuttaa keuhkojen repeämisen.